Bli medlem!

250:- per år
betala in till bg 323-6908

Medlemsrabatter:
10% Wulkans Bobutik
15% inramningar Stadins glas
10% Gilla Kreativ

Hitta hit

Enter galleria, plan 2
Tel: 076-814 54 78
bodenkonstgillet@gmail.com

Besök vår Instagram!

Maj-Doris Rimpi 14/11 - 2/12

Guojttem

Mässingsringens öga ser den nya tidens girighet

Mässingsringens öga ser den nya tidens girighet

Maj-Doris Rimpi har varit bildkonstnär och konsthantverkare sedan 1970-talet. Hon har haft ett 50-tal separatutställningar och deltagit i 80-talet samlingsutställningar i Norden, Ryssland, Frankrike, Tyskland, Kanada, USA, Australien m fl.

Förutom att verka som konstnär och konsthantverkare tog Maj-Doris Rimpi, tillsammans med skådespelerskan Harriet Nordlund, initiativ till bildandet av den första samiska teatergruppen Dálvadis.  Där arbetade hon framförallt som konstnärlig producent men medverkande även i vissa produktioner som medförfattare och kostymdesigner.  Mest omtalad blev Dálvadis för sina teaterföreställningar i snö och is mellan 1980-1983. Gruppen var verksam mellan 1971-1986 och ombildades i början på 90-talet till Samiska Teatern i Kiruna.

Utställningen på Bodens konstgille heter Guojttem, skimmer. Här visar Maj-Doris Rimpi bl.a. textilmålningar med tenntrådsbroderier.

– Mina arbeten berättar om det samiska livet, både kulturellt och socialt. Mitt största intresse är att leva i och av naturen. Jag värnar om våra renar som är en av grundpelarna inom vår kultur.

Hösten 2012 vann Maj-Doris Rimpi Sápmi Awards i kategorin Duodji, konst och design. Ur motiveringen: ”…en nyfiken samisk visionär med en tydlig stämma och estetik. Hon är en läromästare och inspiratör som många slöjdare har glädje av.”

Maj-Doris Rimpi affisch

Maj-Doris Rimpi cv