Bli medlem!

250:- per år
betala in till bg 323-6908

Medlemsrabatter:
10% Wulkans Bobutik
15% inramningar Stadins glas
10% Gilla Kreativ

Hitta hit

Enter galleria, plan 2
Tel: 076-814 54 78
bodenkonstgillet@gmail.com

Besök vår Instagram!

Hampus Lejon 4-26 november

Silvertärna_Malören2017

Hampus Lejon

Född 1981 och bodde mina första år i Tottarp utanför Staffanstorp i Skåne men flyttade när jag var 8 år till Simrishamn, här växte jag upp. En dag på mellanstadiet kom en ung man till vår klass vid namn Ulf. Han hade kommit för att informera om och fånga upp ungdomar till natur/miljöorganistionen Fältbiologerna. Vi var ute en liten runda med klassen och tittade på natur, inget märkvärdigt men jag och några kompisar fattade tycke direkt. Några veckor senare fick vi som var intresserade följa med ut igen en helgdag. Här fick jag för fösta gången titta i en tubkikare och fick se en skäggdopping. Oj finns det fåglar som ser ut så! Ett frö såddes.

I samma veva som mitt fågelintresse föddes började jag också teckna av fåglarna. Tyckte detta var ett bra sätt att komma ihåg hur de olika arterna såg ut. Mycket roligare än att memorera text dessutom. Det var oftast när man varit med om något oväntat som jag ville ”bearbeta” mötet eller minnet med en skiss eller enkel målning. Detta sidointresse kom att växa sig starkare. Som blyg tonåring ville jag självklart inte visa upp mina verk för vem som helst. Men efter tjat och övertalning tog jag mod till mig och hade min första utställning under påskrundan på Österlen 2002. För att få tid att utvecklas på heltid sökte jag in och blev antagen till konstutbildning på Ölands folkhögskola, där jag studerade i 2 år, 2003-2005. När jag började måla de första åren var det akvarell som gällde (tur att ingen berättade för mig då hur svårt det är). Men under folkhögskoletiden var det ingen lärare som kunde akvarell så jag fick ta och lära mig att jobba mer med akryl och olja. Ännu en värld öppnade sig och man kunde jobba igenom och jobba över målningar på ett nytt sätt. Sedan mina konststudier jobbar jag med mitt konstnärskap på halvtid. Jag växlar mellan att måla akvarell och akryl. Det är alltid skönt att byta medium när man ”målat fast sig” Motiven hämtar jag fortfarande från möten i fält. Foto, film och skisser vävs samman i ateljén om jag inte sitter ute och målar.

November 2012 flyttade jag till Nordnorge. Platsen jag bosatt mig på heter Gamvik, en liten fiskeort med ca 100 invånare. Byn ligger precis i utkanten av Slettnes naturreservat, en plats jag besökt flera gånger i maj månad tidigare år. Denna sista utpost i norr och då menar jag verkligen sista utpost mot norr på den skandinaviska halvön, är en dramatisk plats där kala fjäll går över till ett rikt tundralandskap och slutligen möter det mäktiga Barents hav. Denna unika plats med så varierad miljö lockar till sig enorma mängder fåglar. Flera miljoner flyttfåglar passerar och många tusen stannar även för att häcka under den korta sommaren. Trängseln mellan måsar, tärnor, vadare och labbar märks tydligt när man rör sig inom naturreservatet. Vädret här uppe skiftar snabbt och med kort varsel. Det inte ovanligt med alla årets årstider under en och samma dag. Även dagarnas längd svänger kraftigt. Perioden 15 november – 29 januari, ligger solen under horisonten hela dagen, men till skillnad från vad många tror är det inte helt mörkt dygnet runt. Ett fåtal timmar om dagen är det nästan dagsljus, som om solen just ska gå upp men inte riktigt orkar hela vägen över horisonten, för att sedan ge upp och försvinna. Men mörkertiden går snabbat över till ljusare dagar. I gengäld för vinterns mörka månader går solen inte alls under horisonten från mitten av maj till slutet av augusti, över hundra dagar lång dag! Dessa nätter är magiska att vara ute och ströva i vildmarken.

Sedan oktober 2014 bor jag, sambon Maria och våra, nu 9 hundar utanför Kalix. Jag är nog den enda skåning i världen som flyttat 90 mil söderut och hamnat i Kalix. Den norrländska skogen, slätten och skärgården är något som lockat mig länge. Får även erkänna att det är lite mer civiliserat liv än det man har uppe i Nordnorge. Mina motiv hämtar jag nu från dessa trakter, men åker med jämna mellanrum upp till Norge för att få insupa den unika vildmarken och havet. Jag tror jag gärna söker mig till platser där inte alla andra befinner sig. Simmar gärna mot strömmen för att hitta nya intressanta platser. Att både vilja och våga testa nya idéer. Kanske därför som jag trivs så bra i den nordliga delen av vårt land. Naturen ger mig både ro, inspiration och väcker nyfikenhet.

 

Separatutställningar:

Borrby Tuvor, Årlig påskutställning 2002-2017
Havängs sommarcafé 2005
Borregårdens Galleri 2005, 2007
Donsödagen 2008
Galleri Valfisken, Simrishamn 2007
Partille konsthall 2009
Hammerfest konsthall 2010
Slettnes sommarcafé 2010
Arlövs sockerbruk 2011
Galleri Ekdala 2012-2014
Länsstyrelsen Norrbotten 2016
Kalix Konsthall 2017

Samlingsutställningar:

Galleri M, Borrby 2003-2007
Skogsby Öland 2003-2006
Kalmar konsthall 2006
Wittingen, Tyskland 2005, 2007
Ragnarpers, Gärsnäs 2008, 2009
Kolmårdens naturgalleri 2009, 2010
Falsterbo konsthall 2009, 2011
Virsbo konsthall 2012

Utmärkelser:

Ystads Allehanda kulturpris 2006
Årets dekalmålare, SOF Birdlife Sverige 2015

Vernissage lördag 4 november kl 12-14.
Presentation kl 12.30.

Välkommen!