Bli medlem!

250:- per år
betala in till bg 323-6908

Medlemsrabatter:
10% Wulkans Bobutik
15% inramningar Stadins glas
10% Gilla Kreativ

Hitta hit

Enter galleria, plan 2
Tel: 076-814 54 78
bodenkonstgillet@gmail.com

Besök vår Instagram!

Anders Sunna 9 - 30 mars

 

Anders Sunna

Född 1985 i Jukkasjärvi församling och uppvuxen i Kieksiäisvaara i Pajala kommun.

Jag var bara ett år när det hände, sommaren 1986. Då en polispatrull kom under en kalvmärking med order från staten att tvångsförflytta våra rena bort från vårat område, men också tvinga bort oss till ett annat område.

Man förbjöd också alla mina familjemedlemmars renmärken.

Trots att jag inte har varit med från början av konflikten 1971, så är det en händelse som påverkat hela mitt liv och en konflikt som fortfarande pågår 2019. Den kamp som min familj har fört både mot den sameby vi tillhört och mot svenska staten men framförallt mot Norrbottenslänsstyrelse.

Kampen handlar om rätten till att bedriva renskötsel på det sätt som vi ägnat oss åt sedan urminnes tid.

Jag använder konst som politiskt agitationsmedel ända sedan tonårstiden och det fortsatte jag med under mina studier på Konstfack i Stockholm. Mina stora målningar, installationer och performance-akter handlar om det förtryck man upplevt gentemot min familj och våra rättigheter. Genom min konst uttrycker jag den mångfald av känslor som man kanske inte alltid kan förmedla i ord.

Känslor som bottnar i rasifieringen av samer och de övergrepp som det samiska folket fått utstå och fortfarande tvingas att brottas med.

Målningarna för berättandet om det rasbiologiska, är att ge en känsla av den som blivit samlade men också den som blivit utsatt möjlighet att kommentera samlaren ( Herman Lundborg) men också statens beslut och idiologi.